Teknolojinin köklü olduğunu sandığımız alışkanlıkları bile değiştirebilme gücü olduğu artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Özellikle dijitalleşmenin yaygınlaşması ile birlikte teknoloji hem özel hayatımızın hem iş süreçlerimizin zamanı verimli kullanmada önemli bir parçası.
Dijitalleşme diğer tüm sektörler gibi sağlık sektörü için de iş süreçlerini iyileştirecek araçlarsunuyor. Bu araçları adapte etmesi başta zorlayıcı gibi gözükse de sağladığı faydalar dikkate alındığında bu yatırımı mümkün olan en kısa zamanda yapmak sektördeki servis sağlayıcıları için önemli. Örneğin kişilerin sağlık kayıtlarının dijitalleştirilmesini sağlayan yazılımları ele alalım. Bu yazılımlardan önce hastalar test sonuçlarını elden alarak doktorlara teslim etmek; farklı servislere gitmek durumunda kaldıklarında test sonuçlarını, muayene notlarını, daha önce koyulmuş teşhislerin raporlarını dosyalayıp yanlarında götürmek durumundaydı. Ancak artık bu yazılımlar sayesinde böyle bir ihtiyaç bulunmuyor. Doktorlar ve hastalar test sonuçlarını ekranlarından takip edebiliyor, farklı birimler arasında bilgi kolayca aktarılabiliyor. Bu teknoloji sağlık sektöründe hem zaman ve maliyetten tasarruf sağlıyor, hem de doktor hasta deneyimini iyileştiriyor.
Dijitalleşme sağlık sektörünün her adımı için büyük potansiyeller barındırıyor. Biz de bu yazımızda size hasta kayıt süreçlerinde dijital teknolojinin nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz. Hem dijitalleşmenin mevcut yöntemlere göre üstün yönlerini anlatmayı, hem de sağlık hizmetlerinin online platformlara taşınması ile ortaya çıkabilecek problemlerin nasıl çözüleceği hakkında fikir vermeyi hedefliyoruz.
Sağlık sektörü doğası gereği kağıt kullanımının en fazla olduğu sektörlerden biri. Hasta onam formları, sigorta şirketlerine gönderilen formlar, test sonuçları vb bir çok doküman her gün defalarca basılıyor, yollanıyor ve depolanıyor. Son derece hantal, zaman tüketen ve masraflı bir süreç. Bu sorunları çözmek için gereken şey ise iş süreçlerini kağıtsızlaştırmak. Sağlık sektöründe kağıtsızlaşmaya gitmenin faydalarını şu şekilde maddelenebilir:
Hasta bilgilerinin ve medikal kayıtlarının yer aldığı dokümanları fiziksel olarak basılı olarak saklamak ciddi bir güvenlik açığı yaratıyor. Fiziksel dosyalar hem çalınmaya, hem de deprem sel yangın gibi afetlere karşı korunmasız. Ancak bu dosyaları dijital hale getirmek de tek başına yeterli bir çözüm değil. Hackerler her sene yüz binlerce hastanın sağlık bilgisini ele geçiriyor ve darkweb’de satıyor. Bu sebeple sağlık sektörü siber ataklara karşı hazırlıklı olmalı ve yüksek güvenlik önlemleri sunan firmalarla çalışmalı.
2017 yılında yapılan bir çalışma, bir yöneticinin her sene 4 haftasını yalnızca dosya arayarak geçirdiğini gösteriyor. Şaşırtıcı mı? Aslında pek de değil. Türkiye’de hastanelerin medikal verileri 20 yıl süreyle saklaması gerektiğini hesaba kattığınızda dosyaları arşivlemenin ve arşivlenen dosyaların bulunmasının ne kadar uzun süreceğini tahmin etmek zor değil. Dijital arşivleme bu anlamda sağlık sektörüne büyük bir kolaylık sağlıyor. Dokümanların depolanması, takip edilmesi ve bulunması dijital ortamlarda saniyeler içinde gerçekleşiyor.
Dijitalleşme ilk etapta masraflı gibi gözükse de uzun vadede kağıttan çok daha ekonomik.Bu karşılaştırmayı yapmak için kağıt süreçlerinin tüm etaplarını düşünmek gerekiyor. Baskı masrafı, kağıt masrafı, kargo ücreti, arşivlemek için gerekli yerin maliyeti gibi tüm masraflar hesaplandığında dijital doküman sistemlerinin avantajı çok daha iyi görünüyor.
Doğal kaynakların sürdürülebililirliğinin her zamankinden daha fazla önem kazandığı bugünlerde kağıtsız süreçlerin önemi daha da artıyor. Kağıtsızlaşmayı yalnızca ağaç kesilmesini önlemek olarak düşünmemek gerekiyor; kullanılan mürekkebin üretim sürecinde çıkan atıklar, lojistiğinde salınan karbon gazları vs… hepsi bir arada ele alındığında kağıtsızlaşma sürecinin yaratacağı fayda daha açık görünüyor.
İlginizi çekebilir: Dijital imza, elektronik imza, biyometrik imza
Peki Techsign sağlık sektöründe kağıtsızlaşma için nasıl bir çözüm sunuyor?
Sağlık sektörünü doküman dijitalleştirme sürecinde en çok zorlayan konu imza süreçleri. Techsign’ın biyometrik imza süreci bu sorunu ortadan kaldırıyor! Dokümanlar dijital ortamda hazırlanıyor, ister huzurda ister uzaktan dijital olarak imzalanabiliyor ve şifreli bir şekilde güvenli sunucularda saklıyor.
Techsign’ın dijital doküman platformu TechsignDOC sağlık sektöründe en çok hasta kayıt süreçlerinde kullanılıyor. Hasta onam formları, sigorta onayları, KVKK onayları en çok dijitalleştirilen formlar. Hastadan onay alınması gereken bu formlar hasta başına 5 ila 10 arasında kağıt kullanımına sebep oluyor, bunların bir kopyalarının da hastaya verildiği göz önüne alındığında sürecin ne kadar verimsiz olduğu daha da dikkat çekici oluyor.
Bu kağıtsızlaşma sürecinde TechsignDOC’un müşterilerine sunduğu özelliklere daha yakından bakalım:
- TechsignDOC bulut üzerinde kullanılabildiği gibi birkaç basit API ile şirketlerin kendisistemine adapte etmek de mümkündür.
- TechsignDOC’un kullandığı biyometrik imza teknolojisi Avrupa Birliği standartlarına göre “gelişmiş elektronik imza” kategorisindedir. ISO/IEC 19794 ve PAdES (PDF Advanced Electronic Signature ETSI TS 102 778 and EN 319 142-1&2) standartlarına uygundur.
- Biyometrik imza ile imzalanan belgeler şifreli bir şekilde yüksek güvenlikli sunucularda saklanır. Firmaların TechsignDOC üyeliği bittiğinde dahi daha önceden hazırlanmış olan sözleşmelerine yalnızca kendileri ulaşabilir.
2020’de başlayan Covid 19 pandemisi sürecinde başladığımız her şeyi uzaktan yapma zorunluluğu zaman için bir alışkanlığa dönüştü ve bir alternatif olarak hayatımızda yer edindi. Sağlık sektörü de bu değişikliklerden etkilendi elbette. Doktorlarla hastaları bir araya getiren online platformların açıldığını, köklü kuruluşların bünyelerinde online konsültasyona da yer verdiklerini gittikçe daha sık olarak görüyoruz.
Online platformlar hastahane ve muayenelerdeki fiziksel yükün azaltılması ve daha iyi hasta doktor deneyimleri yaratılması için önemli avantajlar sağlıyor. Basit hastalıklarda ve kontrollerde online konsültasyon alan hastalar hem sağlık kuruluşlarına gitmek için harcadığı zamandan tasarruf ediyor, hem de bulaşıcı hastalıklardan etkilenme olasılığı azalıyor.
Online platformlar bunların yanı sıra daha ulaşılabilir sağlık hizmetleri sunmak için de önemli avantajlar sağlıyor. Özellikle mental sağlık alanında danışmanlık veren uzmanlar,muayenehane masraflarından kaçınabilme ve daha uygun fiyatla hizmet vererek daha çok kişiye ulaşma imkanına sahip oluyorlar.
Sağlık hizmetlerinin online olarak verilmesi birçok avantaj sunsa da veri güvenliği açısından sıkı önlemler almayı gerektiriyor. Kötü niyetli kullanıcıların sisteme sızıp hastanın medikal verilerini ele geçirmesi, uzmanlığı olmamasına rağmen sahte belgelerle platforma kabul edilen kişilerin hastaya hatalı konsültasyon vermesi son derece tehlikeli durumlar. Bu sebeple platforma girişlerde hasta ve doktorun kimliğinin doğrulanması, platformda hizmet veren uzmanların belgelerinin sahte olup olmadığının kontrol edilmesi önemli.
Techsign kağıtsızlaşma süreçlerinin yanı sıra sağlık sektöründe online platformalar için de güvenli çözümler sunuyor.
Dilimize müşterini uzaktan tanı olarak giren KYC (know your customer) çözümleri adından da anlaşılacağı üzere online sisteme giriş yapan kullanıcıların kimliğini doğrulayan bir sistem. (İnceleme önerisi: KYC) Kimlik kartı doğrulama, yüz tanıma, canlılık testi gibi birkaç farklı adımdan oluşan KYC çözümü ile hem doktorun hem hastanın kimliği üçüncü bir kişinin varlığına ihtiyaç duyulmadan doğrulanabiliyor. Kimlik doğrulamanın bu sistem aracılığıyla yapılması hasta doktor gizliliği açısından da oldukça önemli.
Techsign KYC çözümleri gerektiği takdirde doktor ve uzmanların kimlik kartları, meslek kartları ve diplomalarını doğrulamak için de kullanılabilir. Doğrulama işlemini yapay zeka ile gerçekleştiren sistem, örnek belgeleri aldıktan sonra bir hafta içinde doğrulama yapacak şekilde eğitilebilir.
Techsign KYC çözümleri kolay, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Güvenlikten ödün vermeden rahat ve akışkan bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefler. Hastaları ve doktorların güvenliği kadar iyi bir deneyim yaşamalarını da önemser.
Sağlık sektörü de diğer tüm sektörler gibi dijitalleşme süreçlerinden etkileniyor ve bu yönde değişiyor. Techsign bu süreçte sağlık sektöründe hizmet veren kuruluşlara regülasyonlara uygun, kolay bir dijitalleşme süreci sağlamak için hazır. Üstelik çok şubeli köklü kuruluşlardan az çalışanlı küçük kliniklere kadar herkes için uygun bir çözüm var!