Teknolojinin gelişmesiyle dolandırıcılık yöntemleri de evrim geçiriyor. Son yıllarda, deepfake teknolojisi dolandırıcılar için güçlü bir araç haline geldi. Sahte videolar ve seslerle yapılan bu saldırılar, hem toplumsal hem bireysel güvenlik açısından büyük sorunlar meydana getirme kapasitesine sahip.
Bir önceki yazıda ünlülere yapılan Deepfake örneklerini incelemiş, kısa sürede yalanlansalar da Deepfake videolarının oldukça kafa karıştırıcı olabileceğinden bahsetmiştim. 2023 ve 2024'ün Kafa Karıştıran Deepfake Örnekleri | Techsign
Bu yazıda ise toplumsal etki yaratmaktan ziyade bireyleri dolandırmaya yönelik yapılan Deepfake senaryolarından bahsedeceğim. Özellikle yalnız bireyleri hedef alan Deepfake dolandırıcıları, bu teknolojiyi kullanarak bireyleri manipüle ediyor, hem maddi hem manevi büyük kayıplara uğramalarına yol açıyor. Bu yazıda, deepfake dolandırıcılıklarının nasıl çalıştığını ve bu tür tehditlerden korunmak için neler yapılabileceğini inceleyeceğiz.
Deepfake, yapay zeka teknolojileri kullanılarak oluşturulan sahte video ve ses kayıtlarıdır. Bu içerikler, gerçeğe çok yakın bir şekilde kimlikleri ve sesleri taklit etmeye odaklanır. Dolandırıcılar, bu teknolojiyi kullanarak çeşitli yöntemlerle bireyleri kandırır ve finansal kazanç elde ederler.
Kurbanın gözünden bakıldığında uzun süredir aktif olan bir sosyal medya hesabı ve bu sosyal medya hesabının sahibi ile yapılan görüntülü görüşmeler vardır. Bu sebeple kişinin gerçekliğini sorgulamalazlar. Bir süre sonra kurbanlar kendilerini dolandırıcıya duygusal olarak yakın hisseder ve zor bir durumda olduğunu iddia eden dolandırıcıya maddi yardımlarda bulunur. Aşağıdaki linkte bir kurbanın duygusal olarak nasıl manipüle edildiğini anlattığı bir video bulunuyor. Kurbanın konuşmasından da anlayacağınız üzere dolandırıcılar bilinçli olarak belirli bir yaşın üzerinde ve yalnız bireylere yöneliyor.
Korunma Yolları
Banka ve fintechleri kandırmaya yönelik saldırılara kişisel olarak bir önlem almak pek mümkün değil. Burada iş büyük ölçüde kurumlara düşüyor. Kurumlar hem kullanıcılarının hem de kendilerinin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almalı ve uzmanlığını kanıtlamış firmalarla çalışmalı.
Doğrudan bireylere yapılan Deepfake salıdırılarından korunmak için ise farkındalık yaratmak ve ileri teknolojilere yatırım yapmak gerekiyor. Şirketlerin çalışanlarını bu tür tehditler konusunda eğitmesi ve bireylerin de özellikle sosyal medya kullanırken dikkatli olması bu tarz dolandırıcılıkların hızını kesmek için oldukça önemli.
Techsign, son dört yıldır kurumlara yapılan saldırıları engellemede müşterilerine gelişmiş çözümler sunuyor. Özellikle Deepfake ataklarını engellemek için geliştirdiğimiz modülleri NIST sisteminde skorlatıyor ve her zaman güncel olmasına dikkat ediyoruz.
Yakın zamanda ise yalnız kurumlara değil bireylere de hizmet etmek için deepfake tespit edici bir araç geliştirdik. Bu araçla kişilerin şüpheli gördükleri videoların Deepfake mi yoksa gerçek mi olduklarını kolayca anlamalarını sağlıyoruz. İnternet ortamında karşılaştığınız ya da doğrudan size gönderilen videoların gerçekliğini sorgulamak için hemen fakefinder.ai ‘a gelin.