KYC

Kyc Süreçleri İç Kaynaklarla mı Yoksa Outsource Ederek mi Yönetilmeli?

Barış Korkmaz

İçinde bulunduğumuz çağda bankalardan e-ticaret sitelerine, toplu taşımadan ödeme sistemlerine hemen her sektörden firma, uzaktan müşteri edinme süreçlerini kullanmaya başladı. Hesap açma, üye olma gibi işlemlerin tamamı artık çevrimiçi olarak kolayca halledililiyor. Tabii bu kolaylığı güvenli bir şekilde kullanmak için müşterilerin kimliklerini doğrulamak çok önemli. 

Firmalar, müşterilerinin kimliklerini doğrularken şu iki farklı yoldan birini seçebilirler: bu süreci kendi kaynakları ile yönetmek ya da sorunu outsource ederek yani dış kaynaklardan destek alarak çözmek. Her iki yolun da avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Biz de bu yazıda bu avantaj ve dezavantajları detaylandırarak hangi seçeneğin firmanız için daha iyi olduğunu anlamanıza yardım etmeyi hedefliyoruz. 

Müşterini Tanıma ve Kimliğini Doğrulamada (KYC) Kendi Kaynaklarını Kullanma

KYC çözümünü kendi kaynakları ile oluşturmak özellikle kurumsal firmalar için oldukça cazip görünüyor. Bünyesinde hali hazırda yazılım uzmanı çalıştıran firmalar bu süreci istedikleri gibi yönetebileceklerini düşünüyorlar.  Ancak avantajlarının yanı sıra getirdiği yükleri de hesap etmek ve kararı tüm etkenleri ele alarak vermek çok daha doğru olacaktır. İşte bu yaklaşımın avantajları:

1. Tam Kontrol: Firma KYC sürecinin tamamı üstünde kontrol sahibi olur. İhtiyaçlara göre süreci şekillendirebilir, yeni ihtiyaçlar oluştuğunda hızlıca müdahele edebilir.

2. Daha Düşük Maliyetler: Süreçleri iç kaynaklarla yönetmek, şüphesiz daha düşük maliyetli olacaktır. Ancak bu maliyetin düşük olması firmanın işlem hacmi, güvenlik seviyesinin ne kadar yüksek olması gerektiği, saldırı sıklığı ve ustalığı gibi konularla doğru orantılıdır. 

Kimlik doğrulama işlemlerini iç kaynaklarla çözmenin zorluklarını ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

1. Zaman Maliyeti: KYC süreçleri bölgelere ve sektörlere göre değişen, hukuksal yanı oldukça karmaşık olabilen süreçler. Bu süreçleri sıfırdan öğrenmek, hukuksal gereklilikleri anlamak ve risk haritasını oluşturup gerekli önlemleri almak bu konuya ilk kez eğilen kişiler için oldukça uzun sürebilir. 

2. Personel Maliyeti: Firma personeli ne kadar deneyimli ve bilgili olsa da KYC süreçlerinizi yönetmek için bu konuda uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulur. Hukuksal ve yazılımsal anlamda yetkin kişileri çalıştırmak ya da çalışanlara bu eğitim ve sertifikaları aldırmak gereklidir ki her ikisinin de uzun vadede maliyeti çok yüksek olabilir. 

3. Hukuksal Düzenlemelere Uyum: Gelişen teknoloji ve oluşan yeni riskler sebebiyle kimlik doğrulama ile ilgili ulusal ve uluslararası ölçekte sık sık hukuksal düzenlemeler ve değişiklikler yapılıyor. Bu süreçleri sürekli olarak takip etmek ve KYC süreçlerini buna uyumlu hale getirmek iç kaynaklarla yönetmek için güç bir iş. Özellikle farklı ülkelerde faaliyet gösteren firmaların hemen her ülkede farklılık gösteren süreçleri öğrenmesi ve takip etmesi gerekiyor. 

4. Veri Depolama ve Güvenliği: Müşterilerin verilerini depolamak için gerekli hukuksal düzenlemelere uyumlu olmak, veri depolamak için uygun maliyetli yerler bulmak yine zorlayıcı olabilecek başka bir iş yükü. 

5.  Donanım ve Yazılım Yenileme: Süreçleri iç kaynaklarla çözmek için sunucular, veritabanları, güvenlik yazılımları ve diğer teknolojik altyapılar için firmanın iş koluna göre ciddi bir yatırım gerekebilir. 

6. Denetim Süreçleri: KYC süreçlerinin yasal gereksinimlere uygunluğu ilgili kuruluşlar tarafından sıklıkla denetleniyor, bu denetimlerden geçmek için firmaların ya süreçleri takip eden hukuk departmanlarına sahip olması ya da hukuki danışmanlık alması gerekiyor. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu problemler, firmanın boyutuna, sektörüne, bulunduğu ülkeye ve kimlik doğrulama sürecinin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. İç kaynaklarla KYC geliştirme sürecinin tam maliyetini belirlemek için, firmanın spesifik ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini dikkate almanız önemlidir.


KYC Outsource Etmenin Faydaları

Know Your Customer süreçlerini Techsign gibi bir partner ile outsource etmenin ise pek çok avantajı ve faydası bulunmaktadır. Hemen zaman maliyetini azaltabilir hem de kaltieli ürün çıktısını outsource ederek elde edebilirsiniz.

KYC Süreçlerini Dış Kaynaklarla Yönetmek 

Know Your Customer süreçlerini Techsign gibi bir partner ile outsource etmenin ise pek çok avantajı bulunuyor. Zaman maliyetini azaltmak, güvenliği artırmak ve daha prestijli bir marka oluşturmak için, konusunda uzman bir firmayla çalışmak firmalara büyük fayda sağlıyor. 

KYC süreçlerini outsource etmenin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Uzmanlık ve Deneyim: Deneyimli ve konusunda uzman olan kişiler firmanın yer aldığı sektörün riskleri ve uygulanması gereken yol haritaları hakkında bilgi sahibidir. Sizin deneyimleyerek yapacağınız keşifleri daha önceden yapmış oldukları için zaman kaybetmenize gerek kalmaz. 
  2. Güvenlik: Kimlik doğrulamada uzmanlık sahibi olan firmalar, çok sayıda işlem yaptıkları için saldırı tipleri, en sık kullanılan yöntemler, süreçlerdeki kırılganlıklar gibi konulara hakimdir. Siber güvenlik söz konusu olduğunda güvenlik duvarının sağlamlığının veri akışı ile doğru orantılı olduğunu unutmamak gerekir. 
  3. Maliyet Tasarrufu: Kimlik doğrulama süreçlerinde en doğru yöntemi bulana kadar yapılacak keşifler esnasında güvenlik açığı oluşabilir, firmalar bu sebeple maddi kayba uğrayabilir. Uzman siber güvenlik firmalarıyla çalışmak bu riski ortadan kaldıracaktır. 
  4. Hukuksal Uyumluluk: Hukuksal uyumluluk kimlik doğrulama süreçlerinin en önemli parçalarından biridir. Profesyonel KYC hizmeti sunan bir firma ülke ve bölgedeki geçerli regülasyonlara hakimdir, sizi almanız gereken hizmet ve yöntemler konusunda yönlendirir. 
  5. Veri Güvenliği: KYC hizmeti sunan siber güvenlik firmaları ülkenin kişisel verileri koruma kanuna uygun şekilde müşterilerinizin gizliliğini sağlar. Sizin bu konuda endişelenmenize gerek kalmaz. 
  6. Kullanıcı Deneyimi: Kimlik doğrulama konusunda uzmanlaşmış firmalar, sektör kullanıcıları ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibidir. Müşterilerinize daha iyi deneyimler sunmada yardımcı olabilir, markanızı daha güçlü hale getirmenizi sağlayabilirler. 

Hangi Seçeneği Seçmelisiniz?

Firmanızın işlem hacmi, sektörü, saldırıya uğrama potansiyeli kimlik doğrulama süreçlerinde hangi yolu seçeceğinizi belirleyen kritik faktörlerdir. Bu karar verirken mutlaka dikkat etmeniz gereken konuları şu şekilde özetleyebiliriz. 

1. İşlem Hacmi: Aylık işlem hacminiz seçeceğiniz kimlik doğrulama yöntemi ile yakından ilişkilidir. Zira işlem hacmi düşük ve/veya müşterileri yerel olan firmalar kimlik doğrulamayı manuel olarak gerçekleştirebilir. Ancak Techsign müşterileri içinde günde 5000’in üzerinde kimlik doğrulama yapan firma var. Kimlik doğrulamayı elle yapmanın yaratacağı yükü istemedikleri gibi kendi bünyelerinde yalnızca bu işle ilgilenen bir departmanın yönetim yüküyle de uğraşmak istemedikleri için bu hizmeti outsource ediyorlar. 

2. Sektörel Gereksinimler: Sistemlerin saldırıya uğrama ihtimali her sektörde aynı değil, dolayısıyla hukuksal düzenlemeler ve ihtiyaçlar da aynı değil. Kimlik doğrulama yönteminizi seçmeden önce saldırıların firmanızı ne kadar zarara uğrattığı, benzer işler yapan firmaların hangi yöntemleri kullandığı konusunda bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır. 

4. Gelecek Planları:

Firmanızın büyüme planları, özellikle uluslararası büyüme planı varsa, mutlaka karar verme sürecinize dahil edilmelidir. Anı kurtaracak yöntemler değiştirme aşamasında sorun çıkarma potansiyeline sahiptir.


Sonuç olarak, KYC sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğine karar verirken dikkatle düşünmelisiniz. Techsign gibi uzman bir KYC hizmet sağlayıcısı, bu kararı verirken size rehberlik edebilir. İşletmenizin özel ihtiyaçlarına uygun bir çözüm sunabilir ve müşteri verilerinizi güvende tutmanıza yardımcı olabilir.

Techsign ile iletişime geçmek için KYC sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

KYC
Barış Korkmaz

İhtiyacınız olan çözümü gelin,
birlikte bulalım.

Firmanızın sektörüne, büyüklüğüne ve coğrafi bölgesine uygun çözümler için bizimle iletişime geçin.