Kimlik doğrulama, uzaktan müşteri edinme süreçlerinin olmazsa olmaz bir parçası. Finanstan e-ticarete, araç kiralamadan sağlığa birçok sektör kimlik doğrulama süreçlerine ihtiyaç duyuyor. Kimlik doğrulama süreçleri firmanın içinde bulunduğu sektöre, coğrafi bölgeye, firma büyüklüğüne göre değişiklik gösterebiliyor, firmalar farklı yöntemleri tercih edebiliyor. Örneğin günlük doğrulama sayısı çok düşük olan firmalar her işlemi canlı görüşme ile doğrulayabiliyor ancak müşteri sayısı çok olan ve günlük doğrulama hacmi yüksek olan firmalar için bu yöntem son derece verimsiz.
Günlük kimlik doğrulama hacmi yüksek firmalar için bu süreçleri yapay zeka modelleri ile yürütmek çok daha hızlı sonuç veriyor. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken konular var, zira hızlı olmak için güvenlikten ödün vermek özellikle sahtekarlık girişimlerinin yüksek olduğu sektörler için asla kabul edilemez.
Son günlerde süreci hızlandırmak için kullanılan yöntemlerden biri de yapay zeka modellerini mobil cihazlar üstüne kurmak. Techsign olarak biz bu yöntemi hiçbir zaman tercih etmedik. Bizim stratejimiz her zaman yapay zekayı insan gücüne hiç ihtiyaç kalmayacak şekilde eğitmekti. Ancak elbette ki kimlik doğrulaması hizmetini alan firmaların ihtiyaçları ve bu hizmeti sunan firmaların stratejileri farklılık gösterebilir. Dolayısıyla bu yöntemi tercih etmeyeşimiz yanlış veya hatalı bir yöntem olduğu anlamına gelmiyor. Yazının geri kalanında bu yöntemin avantajları ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum. Böylece hizmet alacak firmalar risk analizlerini daha doğru bir şekilde yapabilir.
İlginizi çekebillir: Kimlik doğrulamada deepfake tehdidi
Öncelikle bu yöntemin avantajlarından bahsetmek istiyorum. Farklı düzlemlerde olsa da bu yöntemin temel avantajı süreçleri hızlandırması. Bu hızlanmanın mantığı ise işleri tek bir sunucu üzerinden değil farklı cihazlardan gerçekleştirmek üzerine kuruluyor. Bu farklı düzlemlerin nasıl süreci hızlandırdığından örneklerle biraz bahsedelim:
Peki avantajlarını uzun uzun saydığımız bu yöntemin dezavantajları ne ve biz Techsign olarak bu yöntemi kullanıyor muyuz? Öncelikle ikinci soruya cevap verelim: HAYIR. Burada sayacağımız dezavantajlar kullanmama sebebimizi oluşturuyor. Yapay zekayı mobil cihazlar üzerinde kullanmanın üç farklı sakıncası var ve hepsi sahtecilerin işini kolaylaştırıyor. Biz kimlik doğrulama sürecinin tamamını yapay zeka ile yönetmeyi ve manuel bir sürece gerek kalmayacak kadar güvenli bir iş akışı oluşturmayı hedeflediğimiz için bu risklerin hiçbirini almak istemiyoruz.
İlginizi çekebilir: Pay by face nedir?
Yukarıda da bahsettiğim gibi Techsign’ın amacı her zaman süreci tamamen yapay zeka ile yürütmek oldu. Bu sebeple en ufak bir güvenlik açığı yaratmak bile bizim için kabul edilemez. Ancak yapay zeka modellerini bir ilk değerlendirme olarak gören, riskli gördüğü her işlemde görüntülü görüşme yapan ve değer önerisini bu canlı görüşme olanağıyla yaratan firmalar için bu riski almak çok daha kolay olsa gerek.
Risk değerlendirmesi yaparken gerekli bir diğer şey de sektörün ihtiyaçlarını düşünmek. Eğer Techsign gibi sahtekarlık girişimlerinin yüksek olduğu fintech ve bankacılık sektörlerine hizmet veriyorsanız yapay zeka modellerinizin kopyalanması riskini asla almamalısınız. Hızlı ve pratik olmak elbette ki önemli ancak bunu güvenlikten ödün vererek yapmak özellikle bu sektörler için asla kabul edilemez.
Techsign’ın sunduğu kimlik doğrulama süreçleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için hemen bizi ziyaret edin!
Öneri içerik: KYC ne işe yarar?