Web Summit Katar 24’

Dünyanın en büyük teknoloji eventlerinden biri olarak kabul edilen Web Summit’e bu yıl Katar’ın Doha kendi ev sahipliği yaptı. 23 - 26 Şubat tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe yüzlerce uluslararası girişimci, farklı coğrafyalardan yatırımcı, sektörün ünlü isimleri ve devlet büyükleri katıldı. 

Dünyanın en büyük teknoloji eventlerinden biri olarak kabul edilen Web Summit’e bu yıl Katar’ın Doha kendi ev sahipliği yaptı. 23 - 26 Şubat tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe yüzlerce uluslararası girişimci, farklı coğrafyalardan yatırımcı, sektörün ünlü isimleri ve devlet büyükleri katıldı. 

Techsign olarak ilk kez katıldığımız bu etkinlikte hem Katar’daki startup ekosistemini ve pazarı anlama fırsatı bulduk, hem de birçok startupla tanışarak yeni bağlantılar oluşturduk. Ben de bu yazıda sizin için etkinlikle ilgili öne çıkan detayları anlatmak istedim. Bu yazı umarım etkinlik seçimi yaparken zorlanan startuplar için aydınlatıcı olur.



Katar’da Startup Ekosistemi

Katar gelişmekte olan bir startup ekosistemine sahip. Büyük kurumların Katar’da şube açmasını destekleyen bir politika sonucu yerli nüfusun yanında hızla artan bir expat nüfusu da oluşmuş durumda. Bu expat nüfusunun oluşturduğu pazar, teknolojik altyapıya verilen önem ve dijitalleşmeyi teşvik eden politikalar startup ekosistemi için uygun bir ortam oluşturmuş durumda. Ayrıca Doha, eğitimli nüfusu ülkede tutmak için birçok uluslararası etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Bu da startupların gelişimi için gerekli kültürel ortamın oluşmasında önemli rol oynuyor. 

Devlet politikaları startupları her anlamda desteklemeye çalışıyor. Devlet tarafından teknoloji tabanlı girişimlere farklı ölçeklerde fonlar sağlanıyor. Yatırım programlarıyla ilgili daha fazla bilgi almak için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Katar, Dubai’den farklı olarak yüzünü tamamen globale dönmemiş durumda. Kuveyt, Ürdün, Bahreyn gibi Körfez ülkelerine ve Pakistan, Bangladeş gibi Hindistan’dan bağımsızlaşmak isteyen Müslüman ülkelere öncülük etmeyi benimsemiş gibi görünüyor. Bu ülkelerden gelen startupların sayısı etkinlikte oldukça fazlaydı. Üstelik headquarter’ları Avrupa ülkelerinde olan birçok startup’ın kurucusunun da bu ülkelerin vatandaşları olduğunu da belirtmek gerekir. Bu anlamda Katar Körfez ve Yakın Doğu ülkeleri için önemli bir hedef olmaya başlamış gibi görünüyor. 

Etkinlik Alanı ve Organizasyon

Açılış günündeki fiyaskoyu saymazsak etkinliğin organizasyonu son derece başarılıydı. İlk gün sınırlı kişinin alınacağı etkinlik alanına girmek için uzun sıralar bekleyen ziyarteçiler kapasitenin dolduğu söylenerek diğer alana yönlendirildiler ve bu özellikle uzun süreli yolculuklarla gelen kişiler için son derece keyif kaçırıcıydı. Ancak bu tatsız başlangıç, yoğun ve keyifli geçen diğer günler sayesinde kısa sürede unutuldu. 

Etkinliğin gündüzleri gerçekleşen kısmına ev sahipliği yapan DCC, kolay erişilebilen, kompakt ve iyi organize edilmiş bir alandı. Startuplara ayrılan alanlar yeterli, dikkat çekici, iletişim kurmaya müsait ve konforluydu. Startup sunumları, konuşmacılar, masterclasslar ve mentor saatleri keyifli ve faydalıydı. Tek eleştirim ortada bir tek yatırımcı bile olmamasıydı. Yatırımcılar, yalnız davet ettikleri startuplarla belirlenmiş alanda kısa görüşmeler yaptılar ve gözlemlediğim kadarıyla buradan 

Etkinlik geceleri ise Doha’nın farklı turistik bölgelerinde düzenlenen Night Summit etkinlikleri ile devam etti. Kayıt sırasında ücretsiz olarak dört günlük metro kartı dağıtmaları, Night Summit’i her gece kentin başka bir bölgesinde yapmaları etkinlik ile birlikte kentin de pazarlamasını yapmak için çok etkili bir yöntem oldu. Bu arada Doha’da gece hayatının canlı ve ilgi çekici olduğunu söylemek büyük bir abartı olur. Eski kent olarak adlandırılan bölgenin de kusursuz pırıl pırıl yapısı insanda biraz hayal kırıklığı yaratıyor. 

AI Her Yerde Ütüde Bile!

Sanırım baktığım her startup tanıtımında AI gördüm! Evet AI çağımızın yükselen trendi ancak chat gpt’ye bağladığımız her sistem AI oluyor mu, ne kadar datayı yükleyip sonuçları gözledikten sonra yaptığımız işe makine öğrenmesi diyebiliriz ve gerçekten tüm bu alanlarda yapay zekaya ihtiyacımız var mı bunlar önemli soru işaretleri. Ve kabul etmem gerekir ki yüksek teknoloji üreten bir firma olarak herkesin her yaptığı işe AI eklemesi bizim açımızdan biraz problematik. Onlarca hatta yüzlerce model üretip test ederek işleme koyan, bu modelleri her sahtekarlık atağında güncelleyen bir firma olarak AI’ı duyunca oluşan bıkkınlıktan muzdaribiz. 

Türkiye Pavilyonu

VivaTech 23 etkinliğine Türkiye Yatırım Ofisi’nin davetlisi olarak katılmış ancak organizasyondaki aksamalar sebebiyle istediğimiz etkileşimi yakalayamamıştık. Bireysel olarak katıldığımız bu etkinlikte ise Türkiye ekibinin çok daha iyi bir deneyim yaşadığını gördük. Türkiye’den 20’ye yakın startup etkinlikte katılımcı olarak yer aldı ve bir o kadar da ziyaretçi katıldı. Katar Türkiye ilişkilerinin önümüzdeki dönemde hem kurumsal şirketler hem de startuplar için olumlu sonuçlar yaratacağını düşünüyor ve umuyorum. 

Katar Büyükelçiliği’nde verilen davette de iki ülke arasındaki olumlu ilişkiler dile getirildi ve büyükelçi ağırladığı startuplara desteklerini iletti. 

Sonuç Olarak 

Web Summit Katar, şimdilik Techsign için verimli geçmiş gibi görünüyor. Dijitalleşmenin yavaş fakat emin adımlarla ilerlediği Katar pazarına giriş için anlamlı adımlar attığımızı, önemli bağlantılar kurduğumuzu düşünüyorum.  2025 yılında belki şirket standı açmak yerine bireysel olarak katılmayı tercih edebiliriz. Zira ölçek olarak diğer startuplara kıyasla biraz büyük kaldığımızı düşünüyorum. Ancak etkinlik hem uygun fiyatı, hem kaliteli konuşmaları, hem de sunduğu atmosferle gerçekten startup dostu. Bunları göz önüne aldığımda özellikle erken aşama startupların en az bir kez katılmasını tavsiye ediyorum. 

Diğer etkinlikler

İhtiyacınız olan çözümü gelin,
birlikte bulalım.

Firmanızın sektörüne, büyüklüğüne ve coğrafi bölgesine uygun çözümler için bizimle iletişime geçin.