Bu sene Hindistan’ın Bangalore kentinde düzenlenen G20 etkinliğinde startuplara ve dijital inovasyona büyük önem verildi. Etkinliğin teması “Dünya Ekonomileri için Dijital İnovasyonu İlerletmek” olarak belirlenmişti ve bu kapsamda G20 ülkeleri ve konuklar olmak üzere toplam 35 ülkeden altışar startup davet edilmşti. Davetli startuplar G20 Dijital İnovasyon İttifakı (DIA) kapsamında bir araya gelip, 17 - 19 Ağustos tarihleri arasında Bangalore Sarayı’nda yapılan etkinliğe katıldılar.
G20 Dijital İnovasyon İttifakı (DIA) Etkinliğinden Öne Çıkan Anlar
Techsign olarak bu etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın davetlisi altı startup’tan biri sıfatıyla katıldık. Tüm startuplar farklı sektörleri temsilen davet edildiği için kendimizi Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki en iyi startup’ı olarak tanımlamakta bir beis görmüyoruz.
Dijital İnovasyon İttifakı (DIA) için Bangalore kentinin seçilmesi elbette ki bir tesadüf değil. Bangalore “Hindistan’ın Silikon Vadisi” olarak anılan ve bilgi teknolojilerinin merkezi olarak kabul edilen bir kent. Ülkenin IT ihraç eden en önemli merkezi ve Hindistan’dan çıkan unicornların çoğunun doğuş noktası. Aynı zamanda Hindistan’ın en kozmopolit, en yeşil ve en canlı kentlerinden birisi.
G20 çok katmanlı bir etkinlikti. Teknoloji ve Sanayi Bakanlarının katıldığı etkinlikte uluslararası işbirlikleri görüşülürken, startuplar Hindistan’dan çıkan unicornların deneyimlerini anlattıkları seminerlere katıldı. Tam 108 unicorn çıkaran Hindistan, bu sayıyla Amerika’nın arkasından ikinci sırada geliyor. Bu seminerlere startup ların yanı sıra Hindistanlı gençlerden de yoğun ilgi vardı. Lise ve üniversite öğrencisi gençler arasında son yıllardaki en popüler mesleğin girişimcilik olduğunu da bu seminerlerde öğrenmiş olduk. On sene önce ise gençlerin hayalindeki meslek Bollywood aktörlüğü imiş.
Startuplar Dünyanın Her Yerine Davet Ediliyor
İkinci gün etkinlik ilgili bakanların konuşmaları ile başladı. Mauritius Bilgi ve Teknoloji İletişim ve İnovasyon Bakanı Deepak Balgobin ve Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı M.Fatih Kacır arka arkaya konuşma yaptılar. Her iki bakan da teknoloji startuplarını ülkesine davet etti. Startuplara uygun bir ekosistem yaratmak konusunda girişimlere vaatlerde bulundular. Startup sayısının artması bir yandan rekabeti körükleyecek bir olay elbette ancak tüm startupların birlikte büyümesine imkan veren bir ekosistemin oluşması herkesin yararına olacak.
Etkinlikte Mauritiuslu bir fintech girişimi ile bağlantı kurduğumuz için bu davetlerin bizi çok mutlu ettiğini de söylemem gerek. Bakanlar genel olarak startupları, biz kontakt kurduğumuz girişimleri ülkemize davet ettik. Afrika pazarına girmek isteyen fintechlerin ilk durağı olan Mauritius’ta iş yapmak için sabırsızlanıyoruz.
Sektörel Sunumlar
Etkinliğin startuplar için en heyecanlı anlarından biri şüphesiz deck sunumları idi.
Olmak üzere toplam 6 farklı sektörde 35 ülkenin temsilcisi startup 4 dakikalık sunumlarla şirketini jüriye tanıttı. Techsign Güvenli Dijital Altyapı alanında sunuma katıldı. Maalesef biz bir ödül alamadık, ancak ülkemizi temsil eden Uppy eğitim teknolojileri alanında 2.lik, Nivogo ise döngüsel ekonomi alanında 3.lük ödülüne layık görüldü. Biz de arkadaşlarımızın başarısıyla gururlandık.
Kadın Girişimciler
Programda kadın girişimcilere özel bir ödül de tanımlanmıştı. Ancak bu ödüllerin kadın girişimciler arasında bir yarışmadan ziyade nadir bulunan kadın girişimcileri yüreklendirme gibi bir olaya dönüştü. Zira her sektörde kadın girişimci sayısı bir ya da ikiyle sınırlıydı.
Sunumlar sırasında kadınların dezavantajlı durumu bir kaç kez dile getirildi. Hindistan hükümetinin bu konuda yoğun çaba sarf ettiğini belirtmem gerek. Birçok önemli görevde kadınlara hak ettiği konumları verdiğini görmek güzel. Ancak yine de etkinlikteki kadın sayısı erkeklere oranla çok azdı. Unicorn olan girişimcilerin arasında hiç kadın bulunmaması, altı kişilik jüride yalnız bir kadın olması, etkinliğe katılan bakanların içinde yalnız bir kadın bakan olması ve hatta ziyaretçilerin bile neredeyse yüzde 80 oranında erkek olması… Startup ekosisteminde kadınların daha çok yer edinebilmesi için hem ulusal hem uluslararası alanda önlemler alınması şart.
Sonuç Niyetine
Hindistan yazılım konusunda güçlü olmasının yanı sıra girişimcilik kültürünü de destekleyen bir ülke. Açıkçası rekabetin çok güçlü olması sebebiyle şimdiye kadar Hindistan’ı potansiyel bir pazar olarak görmemiştik. Ancak tanıştığımız kişiler ve kurduğumuz bağlantılar sonucunda farklı işbirliklerinin mümkün olduğunu gördük. Hem Hindistan’dan hem diğer ülkelerden birçok startupla tanışmak bu etkinliğin bizim için en önemli noktasıydı. Buradan çıkacak işbirlikleri için sabırsızlanıyoruz!